top of page

Nyomtatványok

Lótartó helyek nyilvántartásba vételének főbb szabályai

1. Ügyfélregisztrációs szám igénylése

Állattartó telep létesítéséhez a lótartónak regisztrálnia kell az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe. A regisztrációs kérelmet természetes személy esetén a G1010-02, nem természetes személy esetén a G1020-02 számú nyomtatványon kell benyújtani a lakóhely/székhely szerint illetékes kormányhivatal címére, vagy a Nébih-hez. A nyomtatványok ügyfélkapu/cégkapu segítségével elektronikusan kitölthetőek a Magyar Államkincstár felületén.

2. Tenyészetkód igénylése és állatfaj bejelentése

Abban az esetben kell tenyészetkódot igényelni, ha a lótartó ilyennel még nem rendelkezik.

A tenyészet nyilvántartásba vételének bejelentéséhez a 2150-es tenyészetbejelentő lap nyomtatványt kell kitölteni, melyben a levelezési címről, az állattartás típusáról és a tenyészet besorolásáról kell nyilatkozni.

A bejelentéshez csatolni kell legalább egy 2152-es tartásihely-bejelentő lapot is, melyben az állatfajról, a tartási helyről és a kapacitásról kell nyilatkozni.

Az adatok TIR adatbázisban történő regisztrálásához mindkét formanyomtatvány esetében a területileg illetékes hatósági állatorvos ellenjegyzése szükséges.

Kitöltés és ellenjegyzés után a dokumentumokat a területileg illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztályának, vagy a Nébih ENAR- központ címére kell postázni.

Ha az állattartó már korábbról rendelkezik tenyészetkóddal, de a ló mint állatfaj még nincs a nyilvántartásba bejelentve, akkor ezt a 2153-as tartásihely- és tartásmódosító lap nyomtatvány kitöltésével kell megtenni, ez is elvégezhető a helyi kormányhivatalban. A területileg illetékes hatósági állatorvos ellenjegyzése ez esetben is szükséges. Kitöltés és ellenjegyzés után ezt is a területileg illetékes élelmiszerlánc-biztonsági, növény- és talajvédelmi főosztálynak vagy a Nébih ENAR-központnak kell postázni.

3. Lovak bejelentése a már nyilvántartásba vett tartási helyre

Amikor a ló, mint állatfaj bejelentése rögzítésre került a TIR-rendszer adatbázisában és a lótartó címére megérkezett az úgynevezett tenyészetigazoló lap, az ott tartott lovak és lófélék bejelentését a Lófélék egyedbejelentő lapja – Tartás kezdete nevű nyomtatványon kell megtenni. A bejelentéshez minden lónak rendelkeznie kell egyedi jelöléssel és lóútlevéllel.

Az importált lovakat honosítani kell, és kizárólag a magyar azonosítóval lehet bejelenteni a tartás helyét és a tartás kezdetét is.

Lóállomány-nyilvántartó

A ló mint faj egyedi bejelentésköteles, így fontos a naprakész nyilvántartásának vezetése. Amennyiben valamely támogatásban részt vesz állományunk, úgy egy esetleges ellenőrzésnél kérni fogják a NAPRAKÉSZ nyilvántartást. Amennyiben változás történik a muraközi állományban, azt a tenyésztő köteles közölni az Egyesülettel!

Lófélék egyedbejelentő lapja - Tartás KEZDETE

Tartás megkezdése esetén kitölteni és a Nébih részére megküldeni szükséges! Keltezve, aláírva postai úton a 1143 Budapest, Tábornok utca 2. VAGY e-mailen scennelve a lotartas@nebih.gov.hu címre kell megküldeni.Figyelem! A lóútlevél (tulajdon) átírás és a tartás bejelentés külön történik, az egyik nem vonza automatikusan maga után a másikat!

Lófélék egyedbejelentő lapja - Tartás VÉGE

Tartás vége esetén kitölteni és a Nébih részére megküldeni szükséges! Keltezve, aláírva postai úton a 1143 Budapest, Tábornok utca 2. VAGY e-mailen scennelve a lotartas@nebih.gov.hu címre kell megküldeni. 
Saját tenyésztésű csikók jelölésekor, az egyed automatikusan bejelentésre kerül a tartási helyre, így a csikó értékesítésekor azt kijelenteni szükséges!

 

Figyelem! A lóútlevél (tulajdon) átírás és a tartás bejelentés külön történik, az egyik nem vonza automatikusan maga után a másikat!

Támogatott szolgáltatások igénylésére irányuló kérelem

Kérünk minden kis és középvállalkozó tagot (beleértve őstermelőket, családi vállalkozókat) a nyomtatvány kitöltésére és az egyesület felé való megküldésére (amennyiben, még nem tette)

Figyelem a nyomtatványt a hosszú oldal mentén kétoldalasan kell kinyomtatni, csak így kerül elfogadásra!

Belépési nyilatkozat

Várunk minden tenyésztőt és támogatót Egyesületünkben. Részletek a tagság menüpont alatt.

Nyilatkozat a tenyésztési program elfogadásáról

Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet az adatgyűjtésre, mely munkában tenyésztőinkre is számítunk! A nyomtatványnak megfelelően minden csikót két napos koráig meg kell mérni, majd a kitöltött adatlapot eljuttatni a tenyésztésvezető részére.

Csikóbejelentő adatlap

Egyesületünk nagy hangsúlyt fektet az adatgyűjtésre, mely munkában tenyésztőinkre is számítunk! A nyomtatványnak megfelelően minden csikót két napos koráig meg kell mérni, majd a kitöltött adatlapot eljuttatni a tenyésztésvezető részére.

bottom of page